De Westerkrant, 30-11-2015

Groningen-West krijgt een AZC aan de Energieweg, met uitzicht over het Hoendiep. De stad laat zien dat ze hart voor de asielzoekers heeft. Zonder slag of stoot ging de raad akkoord met de komst van de vluchtelingen. Van massaal protest was geen sprake. Bijna geluidloos verliep de operatie AZC. Groningen is geen Steenbergen, Groningen toont zijn sociale gezicht. 

Het zou een warm, waar welkom zijn als de AZC’s naast het Infoversum komen, in plaats van weggestopt te worden op schimmige, verlopen achterafterreintjes.

 

Tevreden laat wethouder Van der Schaaf weten dat de asielzoekers over de stad verspreid zullen worden. De helft komt aan de Ulgersmaweg op het terrein van een voormalig schrootverwerker. De andere helft wordt gehuisvest op een belabberd braakliggend randje Groningen. Op beide plekken zijn nauwelijks omwonenden. In Groningen-West ligt het terrein ingeklemd tussen het Hoendiep en een verlopen rafelrandje van de meubelboulevard. Er zijn weinig plekken in de stad te vinden die zo verlaten en troosteloos zijn als deze asielplek. Of het moet de Ulgersmaweg zijn. 

Keurig verspreid zijn ze zeker, die AZC’s, maar bovenal verstopt. Voor het oog voert Groningen een sociaal beleid. Geen chaos of protest, een vlekkeloze procedure. Niemand zal bezwaar hebben tegen deze plek. Prima gekozen dus? Schaamt Groningen zich voor de vluchtelingen? Wat zegt Groningen eigenlijk met deze plek? Het is alles behalve een ideale locatie om vluchtelingen hoop op een toekomst te bieden. 

Waarom koos de gemeente niet voor een plek in het midden van de stad? Grote kans op integratie als er gekozen was voor een locatie nabij het Ebbingekwartier. De zone tussen Boterdiep en Oosterhamrikkade, aan de voet van het Infoversum, biedt voldoende ruimte aan honderden asielzoekers. Zo’n plek, midden in het hart van een stad, zou passen bij Groningen dat een traditie heeft hoog te houden op het gebied van sociale politiek. Het zou een warm, waar welkom zijn als de AZC’s naast het Infoversum komen, in plaats van weggestopt te worden op schimmige, verlopen achterafterreintjes.