De Westerkrant, 7-12-2015

Maandagochtend. Ik rij de wijk uit voor een brood met maanzaad. Door mijn oogharen heen zie ik de hemel: decembergrauw, strakgrijs. Strakblauw kan, maar strakgrijs? Ik zeg het nooit. Half december kijk ik liever niet omhoog. Ik kijk naar de grond, als een newwaver uit de jaren tachtig, die zwart gekleed met treurig gebogen hoofd in zichzelf gekeerd, danst op zware basritmes en klagerige gitaarsolo’s. Lost in a forest. Ik staar naar de ongepoetste punten van mijn schoenen, uit schaamte voor de decemberfeeststemming die ons teistert. 

Verderop danst Bowie, gestoken in een goedgesneden pak met een glimmende tandpastalach, op de voorbijgangers af.

 

In de Albert Heijn koop ik brood. De assistent-supermarktmanager, wiebelend op een kleine steiger, plakt groene kunstslingers met glitters vast aan de koeling vol vacuümverpakte kaas en smeerworst. De winkel is ontdaan van alle sinterklaassporen. Bij de kassa liggen nog wat pepernoten en afgeprijsde chocoladeletters - vooral van de B en D zijn er nog genoeg. Ik aarzel of ik de hazelnoten-A mee neem. Liever een appel. De man klimt van zijn steigertje, verplaatst het naar de volgende stelling en versiert verder. De muzak uit de speakers moet het nog doen zonder klingelende sleebellen. Buiten valt de sfeerverlichting mee. Groenversierde lampjes. In de ochtendduisternis kunnen die geen kwaad doen.

Gelukkig hangt de stad deze kerst ook vol met Bowie. Al weken domineert de mansgrote Ziggy-kop met rode bliksemschicht de billboards langs de weg. Verderop danst Bowie, gestoken in een goedgesneden pak met een glimmende tandpastalach, op de voorbijgangers af. Tijdens kerst: David Bowie IS, Groninger Museum. Uit Bowies archief komen kostuums, foto’s, handgeschreven teksten en videoclips naar Groningen. En heel de stad geniet mee. Overal Bowie-muziek. Ook zijn films zijn te zien, zoals het oorlogsdrama Merry Christmas mr. Lawrence.

Genoeg om de strakgrijze hemel open te breken en stardust over ons te laten neerdalen. 

Oh! You Pretty Things. Let’s dance!