Soms kan ik niet slapen. Als ik het zat ben mijn ogen dicht te knijpen, ga ik lezen. Dan val ik wel in slaap, tenzij ik iets spannends lees. 

  Vorige week was ik weer eens zo wakker dat het zinloos was om in bed te blijven. In de huiskamer zapte ik langs de tv-kanalen en belandde op Discovery Channel en National Geographic. De zenders vormen het reddingsvlot voor de wanhopige slapeloze. Hun programma’s stromen over  van die ene boodschap: geef niet op! 

   Of het nou gaat om het opsporen van oorlogsmisdadigers (Nazi Hunters) of om groteske  verdedigingswerken die Hitler de eindzege moesten brengen in blessuretijd (Nazi Megastructures) of om bolletjesslikkende sukkels die met koffers vol cocaïne strak geüniformeerde douaniers trachten te misleiden in Airport  Security Columbia, de uitkomst staat vast op planeet Discovery. De Columbiaanse speurders  vinden de cocaïne, Hitler’s bouwmeesters zijn te laat klaar en de nazi-vluchteling wordt in de kraag gevat door vasthoudende good guys. 

   In de wereld van Discovery wordt inzet beloond.Was ik maar als Cesar ‘to the Rescue’ Millan die elke ontspoorde hond omtovert in een schoothondje. Kon ik maar een dag zijn als die breedbesnorde luchtvaart-onderzoekers die onverstoorbaar mysterieuze vliegtuigrampen ontrafelen in Aircrash Confidential. 

    Het is doorzet-tv. 

  Geen probleem is onoplosbaar. Blijf volhouden, blijf geloven in je gelijk, laat je niet gek maken en je zegeviert. Ultiem zijn de programma’s die in Alaska spelen. In het onherbergzame noorden overwinnen ruige doorzetters zelfmoordopwekkende tegenslagen. De gouddelvers in Gold Diggers en de last-frontier-familie Brown in Alaskan Bush People zijn pioniers die de ijskoude uitdagingen onverschrokken aangaan. Zij liggen niet wakker, zoals ik. Met een katapult verjagen ze een beer of repareren met een haarelastiekje een dragliner. Ze gaan ervoor en overwinnen. Heerlijk, ik blijf er voor wakker.