'Wij pakken de intocht aan zoals wij dat altijd hebben gedaan: zwart.' Dit zegt Harrie van Ham in de Volkskrant. Hij organiseert de Groningse Sint-intocht. In zijn ‘Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken’, van Bommen Berend, Peerdespul en vuurwerk, zetelen blanke mannen van gevorderde leeftijd. Zelfbenoemde regenten in jacquetten met koninklijke speldjes, die de tekenen der tijd ontgaan. Voorzitter Van Ham: 'Vooralsnog zien we geen noodzaak om anderskleurige Pieten mee te laten lopen. Wij volgen de grotemensendiscussie over een kinderfeest op de voet, maar vinden niet dat wij daarin mee moeten gaan.'

Hoezo niet? Er zijn kinderen die last hebben van Zwarte Piet. Kletst kinderombudsvrouw Margrite Klaverboer uit haar nek? Geldt de ophef voor de Grachtengordel, niet voor de Diepenring? De Vereeniging snapt niets van de moderne samenleving. Jarenlang vergezelden lama's, kamelen en een olifant de Sint. Dieronvriendelijk? Geen olifant klaagde. Hoezo aanpassen aan de eisen van de tijd?

Van Ham verschuilt zich achter een potje Volksempfinden: 'Als een meerderheid vindt dat dat niet meer zo moet, wie zijn wij dan om daar niet in mee te gaan? Zeker in het noorden is geen grote aversie tegen Zwarte Piet.' Volgens hem is Groninger Piet geen voorbeeld van verborgen racisme. ‘We hebben hem ontdaan van alle onderdrukkingsverschijnselen als gouden oorringen, overdadig geschminkte rode lippen en domme praat.' Zo hoort het, maar dan crasht Van Ham: 'Piet is bij ons intens zwart, zo zwart komt het in de natuur niet voor.’ Groninger Piet lijkt in niets op zwarte Piet. Hij is zwarter dan Moriaantje-zwart. Zo in-en-in zwart is geen enkele neger, zelfs niet in het wild in het diepste donker Afrika. Onwerkelijk-zwart kan nooit discriminerend zijn.

Veertigduizend euro gemeentesubsidie kost deze zwarteprietpraat, plus imagoschade. Arm Groningen. Eerst Vindicat-stakkers die wreed tegen hoofden stoten. Dan een rector-magnificus die ‘geweld goed vindt zolang het niet onprettig wordt’. En nu een pikzwart Piet-moment. 

Verstandige Stadjers, laat je horen.