IMG 4117Ik nam me vandaag voor om nuttige dingen te doen. Dingen die je hoort te doen als je iets ingrijpends gaat meemaken. Ik moest me toch goed voorbereiden?

Dus ik moest maar eens een lijstje maken om de zaken thuis goed geregeld achter te laten. Al lang wist ik dat ik mijn wachtwoord op mijn laptop moest doorgeven aan mijn lief. Dat kan handig zijn, voor het geval dat. Ook mijn inlogcode van mijn iPhone moest ik noteren. Want stel dat... En ik had van enkele contacten telefoonnummers, die ook handig konden zijn om even te delen. Stel dat er iets gebeurt dan...

Allemaal handelingen die ik uitstelde omdat eronder dat zinnetje lag, Stel je voor dat....

Ja, dikke doei, denk ik dan, wacht ik anderhalf jaar op een ingreep en dan zouden ze het verkloten? Zul je zien heb ik weer, zou ik dan verzuchten, mocht ik dat dan nog kunnen. Dingen doen die uit die gedachte voortkomen, is het noodlot tarten. Als je je voorbereidt op het ergste zul je het krijgen ook.

En o ja, die orgaandonatie is dat nu nog niet geregeld; dit is een goede gelegenheid. Inderdaad als het misgaat moeten we wel weten wat er moet gebeuren met je organen. En nu we toch over fatale gevolgen hebben, is het niet verstandig om je levenstestament op te stellen en je uitvaartwensen te noteren, je weet maar nooit.

Nee, je weet maar nooit, maar is het gek dat ik die gedachte buiten mijn hoofd probeer te houden. Liever probeer ik mij af te leiden. Op tafel ligt een puzzel van 1000 stukjes, het is een oude wereldkaart met veel donkere kleuren en minuscule in Latijn genoteerde landsnamen. Ik zoek kleuren bij elkaar, de hoekjes en de randstukjes poog ik te selecteren, en zo laat ik de tijd. Voorovergebogen pak ik een stukje op en probeer of ie past. Als ik een ‘match’ heb, tik ik met mijn wijsvinger op het stukje. Ik herinner me dat mijn opa dat vroeger ook zo deed, en dat was een zeer geoefende puzzelaar, dus die wist hoe dat moest.

Ik kijk om me heen en zie dat het buiten donker is en dat het blijkt te regenen. Ik kan maar beter iets nuttigs doen denk ik nog, maar ik heb alweer een stukje dat ik op zijn plaats kan leggen. Even is dat het meest nuttige op de wereld, het ontspant en stopt de tijd, en daardoor verstrijkt de tijd weer, en stroomt het ongestoord voort.