IMG 4117Ik scroll langs het aanbod van 123puzzlestukjes.com op zoek naar een puzzel van 5000 stukjes. Mocht ik me nog ernstig verlegen voel met de invulling van mijn wachttijd. Gisteren voltooide ik er een van 1000 stukjes en eerlijk gezegd vond ik het een prettig tijdverdrijf, ik had wel zin in meer.

Het geeft rust. Eigenlijk verdrijf je geen tijd, je voorkomt piekermomenten. Het is vreesverdrijf. Het verzet de zinnen. Hoe meer stukjes hoe minder tijd om angst te voelen. 

Lang geleden, toen de zomers ook heet en traag verliepen, woonden wij op een flatje, vier hoog boven. Ik nog geen dertig en mijn lief in verwachting, en zwaar overtijd. We speelden scrabble in de schaduw. De waarde van de woorden liepen in het honderd, en de tijd kroop traag met de schaduw mee. We doodden de tijd, al klinkt dat gek in afwachting van een bevalling. Ik stond in onze competitie al snel dik achter. Nog steeds onderneem ik pogingen de toen opgelopen schade in te halen. Maar ze is te goed. Ik moet 148 worden om mijn nederlaag in de huwelijkse strijd in te lopen. Ondanks mijn verliespartijen duurde het wachten door te spelen korter.

Ik heb geen puzzel besteld. Voorlopig ben ik mijn tijd aan het samen te stellen van een lijstje voor de Top 2000. Daar is het nu tijd voor. Ik had wat goed te zetten. Tot mijn grote schrik bleek ik een smerige male chauvinist pig te zijn. Mijn dochter ondersteunde de actie om meer vrouwen in de Top 2000 te krijgen. Ze stelde een fijn boeket ‘Women Only’ samen en deelde dat. Haar moeder volgde dit voorbeeld en al dagen klinken de songs van Joni Mitchel, Kate Bush, Carole King, Dusty Springfield, Joan Armatrading, Randy Crawford, Norah Jones, Sade, Diana Ross, Annie Lennox, Chrissy Hinde, Sharon Jones, Nina Simon, Joan Baez, Linda Ronstadt, Patti Smith, Tracy Chapman, Deborah Harry, Sister Sledge, Pointer Sisters, Aretha Franklin, Martha Reeves, Mary Wells, Janis Joplin, Alison Moyet, Fay Lovsky, Suzi Quatro, Tori Amos, Björk, Anouk, Amy Winehouse, Wende en andere vrouwen door de speakers. Mijn Top Vijftig Aller Tijden die ik vorig jaar vol bravoure had samengesteld bevatte welgeteld een zangers: Suzanne Vega, ‘Marlene on the Wall’. Dus in plaats van nadenken over de vraag of ik nog eentje van de Beatles moet opnemen in de lijst weeg ik nu af Aretha Franklin beter is dan Bob Dylan, ‘Respect’ vs. ‘Subterranean Homesick Blues’. Ik moet kiezen tussen ‘As Time Goes By’ en ‘Time is on my Side’. Ik dub, luister en weeg af. ‘In the Dutch Mountains’ of ‘California’, ik vergelijk en twijfel, ‘Because the Night’ of ‘A Day in the Life’. 

Hoe dan ook ik raak vervoerd door muziek. Ik beken dat ik nu en dan mee zing, vooral met het dystopische meezingers ‘Het Komt Nooit Meer Goed’ of ‘Love Will Tear Us Apart’ om de moed er in te houden. Ik ontken dat ik dansende bewegingen heb gemaakt. Je kunt ook overdrijven in je ijver de tijd te verdrijven.