Vijftig jaar geleden, toen ik geboren werd, zag de wereld er compleet anders uit. Mies leefde nog, weliswaar niet in kleur, maar dat zou niet lang meer duren. The Beatles waren nog bij elkaar, en ook dat zou niet lang meer duren.

De Fabfour waren in maart ’68 klaar met psychedelisch experimenteren zoals in ‘Strawberry Fields’ of ‘Lucy in the Sky’, met vervreemdende, achteruit, versneld of juist vertraagd opgenomen geluidsopnames en zinnenprikkelende quasico-poëtica:

 ‘Semolina pilchard, climbing up the eiffel tower. 

Elementary penguin singing Hari Krishna.’

In maart ’68 kwam ‘Lady Madonna’ uit op single, mijn geboorteplaatje. Een oubollig, rammelend tingeltangel, boogie-woogie-pianodeuntje. Liever was ik ter wereld gekomen met het ruigere ‘Helter Skelter’ of ‘Back in the USSR’. Maar het had ook ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’ kunnen zijn. Dan toch liever ‘Lady Madonna’.

Op ‘Lady Madonna’ imiteert Paul McCartney zanger Fats Domino. Eigenlijk plundert hij diens nummer ‘Blue Monday’: pianootje hier, saxofoontje daar. Beide liedjes beschrijven een week uit iemands leven. Fats die van een verliefde man en Paul die van een alleenstaande, amper rondkomende huisvrouw met teveel kinderen. Bij Fats schittert de saxofoon terwijl de Beatles die sax kinderachtig wegmoffelen achter vocaal gefakete trompetjes van John, Paul en George. 

Tetteretettettet.

‘Lady Madonna, children at your feet,

Lady Madonna, baby at your breast’. 

McCartney’s ontleende dit beeld aan de foto ‘Mountain Madonna’ die hij in ‘National Geographic’ zag: een deels naakte, jonge Indiase vrouw die haar kind de borst geeft, terwijl een ander kind omhoog kijkt, naar het bezorgde, maar krachtige gezicht van zijn moeder. McCartney herkende de madonna-met-kind-pose erin. En moederlijke trots.

Ik zie in ‘Lady Madonna’ nog iets anders: een ode aan de sterke vrouw, die de boel bij elkaar houdt als haar kerel er weer eens een zooitje van maakt. Achter elke man staat zo’n vrouw. Goddank.

Zie voor de foto.

Foto Mountain Madonna

 

reagerer? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.