Afdrukken

MartiniPlaza hield dit weekend de NieuwVerbouwbeurs. Eigenwoningbezitters konden met eigen ogen kennis maken met de overspannen woningmarkt. De huizenprijzen stijgen de pan uit. In Groningen heersen, volgens makelaars, Amsterdamse toestanden.  Eigenwoningeigenaren rekenen zich rijk. Buren bespreken vol begeerte op buurtborrels het laatste Funda-nieuws: ‘Dat huis verderop, met die dakkapel, zonder uitbouw...’ ‘Nou?’

‘Meteen verkocht.’ ‘Echt?’‘Ja, fors boven de vraagprijs.’ De overwaarde klotst over de trottoirbanden. Je bent een dief van je portemonnee als je het huis niet verkoopt en een geriefelijke en somptueuze residentie verwerft.

Nieuwsgierigheid, en oprecht, geen winstbejag, dreef mij naar MartiniPlaza. Ik wilde info over de bouwplannen vlakbij mijn woonwijk. Ik woon daar lekker en laat me niet opjutten door verleidelijke makelaarspraatjes en schijnbaar lucratieve, maar altijd onbegrijpelijke hypotheekvormen van geldverstrekkers.

Echter.

Over de plannen bij mij om de hoek, was alleen de naam ‘Kreken’ bekend. Ik liep al richting de uitgang. Boven een stand hingen grote banners met fancy wijknamen en plattegronden. Op blinkende breedbeeldbuizen flitsten schetsen voorbij van exclusieve lofts, riante stadsvilla’s en meer dan halfvrijstaande herenhuizen.

Ik bleef staan bij een projectkaartje en glimlachte. Een jonge makelaar, strak in het pak, stoppelbaardje, sprak mij aan. ‘Inderdaad, een mieterse stek’, prees hij mijn interesse. ‘En als ik vragen mag...’ Tersluiks ontfutselde hij mijn heimelijke woonverlangens. Wat ik niet wilde onthullen, floepte er zomaar uit. Hij voelde dat hij beet had. Nu vasthouden, dacht hij. Hij trachtte mij mee te lokken naar soortgelijke projecten. Die nog vrij waren. Hij rook zijn kans.

Ik spartelde tegen en herhaalde mijn voorkeur. ‘Nee, geen bouwtekeningen’, verzuchtte de makelaar, ‘louter artist’s impressions’. Oppervlakten? Prijs? Hij schudde zijn hoofd. Hij wist dat hij nog een optie had.

Gemelijk vroeg hij mijn e-mailadres. Voor als de verkoop begon. Toen ik zei dat ik al op de mailinglijst stond, verbeet hij zijn teleurstelling. Vergeefse moeite.