column PM logo websiteWij pakken onze koffers, hond P piept onrustig. Zijn bruine staart zwiept zenuwachtig in het rond. Hij dribbelt naar de gang. Voor de voordeur strekt hij zich uit. Hij wil mee. Zijn snuit ligt op de kokosmat. Met zijn bruin-gele ogen houdt hij onze koffers in de gaten. Natuurlijk mag hij mee. Hij hoort toch bij het gezin?

Onze zoon ook. Vorig jaar ging hij uit huis en gaat sindsdien niet meer mee op vakantie. Zijn zus kondigde aan nog een keer met ons mee te reizen. Volgend jaar zijn wij terug bij af.

Dat idee deed me fantaseren: net als 25 jaar geleden samen met de auto door Frankrijk trekken, met een tentje, weinig bagage en veel boeken. Onbekommerd kamperen, zonder reserveringen op familiecampings. Ik zie ons al voor ons tentje zitten. Wel op betere stoelen met een voetensteun. Als het regent eten in een goed restaurant, bedenk ik, en bij onweer overnachten in een chambre d'hôtes. Misschien een grotere tent? Hond P moet namelijk ook mee.  

Het blijft een fantasie. Ik heb al jaren geen tent vanbinnen gezien. Actieve, avontuurlijke vakanties en parkinson gaan niet samen. Sinds de diagnose verbleven we in hotelkamers, appartementen, chaletjes, B&B’s en studio's. Hikes over bergkammen (nou ja, een stukje heuvelopwaarts over een met bordjes aangegeven route) werden wandelingetjes van parkeerplaats naar uitkijkpunt, wildwatervaren (althans een kanotocht over een bijna droogstaande Dordogne) werd een autotochtje langs het water en fietsvakanties (wat we toch al nooit van plan waren) werden vliegreizen. Onze vakanties werden geriefelijker; chronische ziektes kennen ook aangename gevolgen. Maar te geriefelijk? Voor ons geen all inclusive resort of cruise. Alleen al omdat hond P dan niet mee mag.

We accepteren dat we onze vakanties moesten aanpassen aan de voornaamste beperking van parkinson: leven in een lagere versnelling. Eigenlijk is het een blessing in disguise. Vakantievieren draait toch om rustig aandoen? Wie dat al jaren weet, is hond P. Hij rekt zich nog eens uit. En verheugt zich op warme Italiaanse terrastegels.