Afdrukken

Ik ga niet alleen als geïnteresseerd patiënt, maar ook als verslaggever. Voor het blad Papaver ga ik een reportage maken van deze dag. Het mag een impressie worden. Voor die insteek is het nuttig om een verwachting van de dag op te stellen. Dus bij deze, wat is mijn verwachting?

Qua publiek verwacht ik oudere mensen die als patiënt komen. Allerlei stadia van de ziekte zullen te zien zijn. De patiënten zijn vergezeld door een begeleider. In het publiek zullen ook professionals zitten: artsen, verpleegkundigen, onderzoekers. Jasje en dasjes. De lezingen zullen af en toe technisch zijn, maar wel toegesneden op het publiek. Vragen uit de zaal verwacht ik zeker. De eigen ervaring zal daarbij de boventoon voeren. In de wandelgangen lijkt het mij logisch dat het gaat over medicijnen (parkinson-patiënten hebben een voorkeur om hun onderlinge gesprekken te doorspekken met medicijnnamen en doseringen) en ziekteverloop. De sprekers zullen positief zijn over hun werk en relativerend over de doorbraken in het onderzoek. Er zal geen grote verwachting worden gewekt. Ik vermoed dat de wens om meer onderzoeksgeld zal klinken. En dat dit omarmd wordt door het publiek. Ten slotte schat ik in dat artsen, onderzoekers en patiënten positief zullen zijn over de rol van de patiëntenvereniging. De vereniging speelt een rol in lobby en in het aanjagen van discussies. Al zal ook de roep op verdere professionalisering klinken om nog meer invloed te krijgen.

Naast het symposium is er een Parkinsonbeurs. De nieuwste producten en diensten voor de patiënten worden daar getoond. Bedrijven en instellingen presenteren zich. Ik verwacht een klein huishoudbeursje. Verheug me op de parkinson-goodie-bag, met leuke parkinson-gadgets. Van pakpaal tot DSB, van rollator tot MBT-schoenen. Ben benieuwd of de vrienden van Parki-radio uit Vlaanderen acte de presence zullen geven. Ik heb de hoop op een radiocarrière nog niet opgegeven.

Of mijn verwachting uitkomt moet nog blijken. In ieder geval stimuleert het me nu al om mij te verdiepen in de publicaties van de sprekers. Met andere woorden: huiswerk te doen.

http://www.wereldparkinsondag.nl/welkom/nationaal-parkinson-parkinsonisme-symposium.html