Afdrukken

In 2009 ontving Heutink de Wetenschapsprijs van één miljoen euro van het Prinses Beatrixfonds voor zijn onderzoek. Het geld is gebruikt om een robot te ontwikkelen die genen kan kweken, observeren en ermee kan experimenteren. Doel is niet om het gen te vinden dat de ziekte veroorzaakt zou hebben. Vaak gaat het dan om genen die moeilijk bereikbaar zijn. Dit omdat zo’n gen in het hele lichaam voorkomt of omdat het alleen bereikt kan worden met moeilijk te ontwerpen stoffen die bovendien schadelijke bijwerkingen hebben. De robot speurt naar de interactie van het gen op het netwerk waarin zo’n gen actief is. Zo werd ontdekt dat het Parkinson-gen DJ-1 in een netwerk zit waarin ook genen zitten die de dopamine doet overleven. Het kan een aanknopingspunt zijn voor te ontwikkelen geneesmiddelen. 

Heutink relativeert de doorbraakgedachte. Het onderzoek is nog niet zo ver. De stap naar menselijke hersencellen moet nog gemaakt worden. Aan dit soort cellen kun je niet makkelijk komen. Via huidcellen van de patiënt is het mogelijk om er hersencellen van te ontwikkelen.

http://www.vumc.nl/onderzoek/nieuws/nca/

http://www.prinsesbeatrixfonds.nl/Nieuws/Nieuwsberichten/Prof_dr__P__Heutink_ontvangt_Wetenschapsprijs_van___1_miljoen_voor_Parkinson/Default.aspx