De theorie is dat mensen die lijden aan een ‘REM slaap stoornis’ vatbaar zijn voor Parkinson. Heb je zo’n stoornis dan kun je bij nachtmerries wild bewegen. De REM-slaap is de fase waarin je droomt. Normaal schakelen de hersenen dan de spieren uit: je rust dan echt. Mensen met de stoornis doen dat niet en bewegen vervolgens als reactie op hun droom. In Barcelona werden 43 patiënten met de REM-stoornis gevolgd, binnen twee jaar had 30% een hersenaandoening, veelal Parkinson. Onderzoekers hebben nu een nieuw gegeven om vroegtijdig de ziekte van Parkinson te kunnen diagnosticeren. Hoe eerder vastgesteld, hoe beter de patiënt behandeld kan worden. Aldus de Telegraaf-site van 15 september 2010. 

Bas Bloem, parkinsonneuroloog in Nijmegen, vertelt er meer over op zijn blog op Parkinson.net. Dat de mens in de REM-slaap de spieren uitschakelt is een gevolg van de evolutie. Het was in de prehistorie handig om in je slaap niet opgemerkt te worden door rondscharrelende wilde dieren. Dus doodstil liggen was van levensbelang. Uit de media lijkt het alsof nu makkelijk Parkinson vastgesteld kan worden. Bloems uitleg nuanceert de kant-en-klaar berichten uit de media. De zwart-wit redenatie: wild bewegen in de slaap wijst direct op Parkinson, zet Bloem opzij. Het is eerder een extra element in het geheel van aanwijzingen die kunnen duiden op Parkinson. Door goed te vragen en te luisteren en te kijken kan de specialist op het spoor gezet worden van Parkinson. De Telegraaf schopt dus iets te wild in het rond met de nachtmerrie-theorie. En dat voor een wakkere krant.

In mijn herinnering heb ik altijd goed geslapen. Echter, volgens mijn partner lag dat iets anders. Regelmatig werd ze gestoord door mijn onrustige bewegingen en door onverstaanbare, angstige geluiden. Wellicht was het een voorteken.

http://www.parkinsonnet.nl/nieuws/blog.aspx

http://www.telegraaf.nl/buitenland/7660317/___Nachtmerries_voorteken_Parkinson___.html?sn=binnenland,buitenland

http://www.parkinsonnet.nl/nieuws/blog.aspx